Život u učeničkom domu

  Zanima vas što je učenički dom ili kakav je život u njemu? Učenički dom ustanova je koja pruža mogućnost učenicima živjeti blizu škole tijekom školske godine. To je posebno korisno za učenike koji dolaze iz udaljenih mjesta. Učenički domovi obično imaju spavaće sobe, zajedničke prostorije poput blagovaonice, dnevnog boravka, prostora za učenje i rekreaciju. Učenici imaju priliku razviti samostalnost, upoznati nove ljude i stvarati nova prijateljstva. Osim toga učenički domovi često organiziraju razne aktivnosti i događaje kako bi stvorili ugodno okruženje za učenike. U Zagrebu postoji puno učeničkih domova. Neki od njih su Učenički dom Dora Pejačević, Učenički dom Marije Jambrišak, Učenički dom Novi Zagreb, Učenički dom Maksimir, Učenički dom Franje Bučara te Učenički dom Tina Ujevića, o kojem ću vam govoriti u nastavku jer i sama živim tamo.

Kako izgleda život u učeničkom domu?

Učenički dom Tina Ujevića

Prije svega, informacije koje ću vam dati ne moraju nužno biti iste za sve domove, ja ću iznijeti svoje gledanje kako je u mome domu. Učenički dom u kojem stanujem miješanog je karaktera te ima 11 odgojnih grupa. Svaka grupa ima svog posebnog odgajatelja koji brine o svojoj odgojnoj grupi, daje naređenja, postavlja pravila, a njemu se možemo obratiti kada imamo bilo kakav problem, bio on osobni ili školski. 

Kao u svakom domu i u ovom postoje neka opća pravila kao što su provjere: to primjerice vrijedi za izlaske, koji su za prve i druge razrede do 21, a za treće i četvrte do 22 radnim danom, a vikendima su za prve i druge razrede do 23, a treće i četvrte do 24 sata. Osim toga postoji određeno vrijeme za učenje, koje traje dva i pol sata, na kojem moramo biti jer u suprotnom dobivamo minus koji nam utječe na broj bodova za upis u taj dom sljedeće školske godine. Posebno nam je određeno vrijeme trajanja doručka, ručka i večere, no možemo se prilagoditi time da zatražimo raniji ili kasniji od dežurnog odgajatelja. 

Ako se pitate kako izgleda jedna naša soba, ovdje je odgovor

U svakoj su sobi smješteni najčešće tri učenika ili studenta, što znači tri kreveta po sobi. Svaka soba poprilično je isto namještena. Čim uđete, sa strane se nalazi ormar, koji je podijeljen u tri dijela, a nasuprot ormarima nalazi se kupaonica koja ima zahod, tuš-kabinu, po tri ormarića te tri vješalice, svaka za jednog učenika. Inače u domovima nećete naći kupaonicu u sobi, nego se jedna kupaonica s par tuševa dijeli na nekolicinu učenika. Za vrijeme učenja svaki učenik u sobi ima svoj stol za kojim mora biti, učiti ili pisati zadaću. Za vrednije stvari ili novce imamo ladice s ključem, a za one manje vrijedne ili za knjige, imamo ormariće ili police, ovisno u kojoj smo odgojnoj grupi, jer nisu sve odgojne grupe jednako uređene. 

_DSC8893

Što možete sve pronaći u našem domu?

Osim osnovnih prostorija kao što su zbornica, kuhinja, uredi, odgojne skupine, dnevni boravci, imamo i knjižnicu, info-kabinet, veliku i malu dvoranu, vanjsko igralište, teretanu, foto-studio, učionice za učenje, sobu za izolaciju, čajnu kuhinju, peglaonicu i mnoge druge. Sve u svemu, naš dom podsjeća na labirint jer je građen u krug i lako se zaluta ako si novi ili ako se u njemu ne krećeš često.

Posebne aktivnosti koje nam dom pruža

Kod nas u UDTU-u postoje razne aktivnosti na koje se učenici moraju prijaviti na početku školske godine kako bi ostvarili dodatne bodove te se više družili s učenicima iz drugih odgojnih skupina. Svatko mora odabrati bar tri takve aktivnosti, a neke od njih mogu biti: keramička i kreativna radionica, zbor, folklor, dramska, novinarska, plesna i tamburaška grupa, foto-studio, nogomet, košarka, badminton, odbojka, stolni tenis, teretana, šah, društvene igre itd. Dom održava mnoge priredbe i razna događanja kao što su radionice u kojima ponekad sudjelujemo, a na tim događanjima slušamo predavanja, najčešće o prevencijama nekih ovisnosti i slično ili o kakvom humanitarnom radu. Nakon priredbi učenici koji su sudjelovali imaju zasluženi domjenak u kojem uživaju uz hranu i glazbu. Osim toga naš dom također održava i izlete na koje vode učenike u neke gradove, kazališta, kina i slično.


Hrana u našem domu

Za doručak nam kuhari pripremaju švedski stol na kojem se nalazi salama, sir, mlijeko, razne žitarice, kruh, med i paštete. Ručkovi i večere isplanirani su za cijeli mjesec. Na oglasnu ploču okačen je jelovnik kojeg se kuhari drže, a taj jelovnik priređuje nam zdravstvena voditeljica. Svaki dan za ručak imamo ponuđena dva jela, što je odlično u slučaju da nešto ne volite jesti, a postoji mogućnost i jelovnika za vegetarijance, a ako nam se ništa od tog ne sviđa, možemo si i sami pripremati hranu u čajnoj kuhinji. Također, ako imamo kakav izlet ili kada idemo na praksu, možemo zatražiti lunch-paket u kojem većinom dobijemo jogurt, kakav namaz, čajnu salamu, pecivo i  nešto slatko, primjerice muffin ili čokoladu. 


DSC_6797


O društvu

Na početku ste u sobi s potpunim strancima koji vam se mogu, ali i ne moraju svidjeti. U slučaju da završite u sobi s osobama koje nisu po vašoj volji, možete zatražiti svog odgajatelja u prvom tjednu školske godine da vas premjesti u drugu sobu s drugim učenicima ili s osobama po izboru. Nekada su naša očekivanja loša pa mislimo da se nećemo uklopiti ili da će se netko prema nama loše odnositi, no iz svog iskustva mogu reći da će ljudi najvjerojatnije razumjeti vaše strahove te da će vas prihvatiti bez obzira na sve.


Savjeti

Kako bi se izbjegli raznoliki problemi, potrebno je dobro učiti u školi, biti uredan, odgovoran, odnositi se prema drugima kako biste vi voljeli da se odnose prema vama, redovito pohađati nastavu, izbjegavati laganje, ne prkositi pravilima itd.

U dom treba ući sa samopouzdanjem, bez straha jer ćete kasnije shvatiti da nije bilo toliko strašno kao što se činilo. Trebate biti svjesni kakav ste dom odabrali da kasnije ne zažalite tu odluku te da vam ne bude previše zahtjevan život u njemu.   

Petra  Radić, 3. c



Popularni postovi s ovog bloga

Pismo svima koji su me vrijeđali

Narcisoidnost i narcisoidne osobe

U posjet kazalištu