Putovanje u Budimpeštu

Budimpešta je jedan od najljepših gradova Europe smješten na obali Dunava. Obiluje kulturnim znamenitostima, poviješću, prekrasnom arhitekturom i ukusnom hranom. Od Zagreba je udaljena tri i pol sata te je jedan od gradova koji svakako treba posjetiti.

Dakle, odakle početi s putovanjem u Budimpeštu? Prije samog putovanja, sa svojom sam obitelji istražila koje sve znamenitosti trebamo posjetiti. Za putovanje smo odvojili tri dana i trebalo je sve dobro isplanirati kako bismo obišli sve što želimo obići. Budimpešta je glavni grad Mađarske i sastoji se od dva grada spojena u jednu cjelinu, Budima i Pešte. Prvi dan našeg dolaska otišli smo na glavnu gradsku tržnicu. Tržnice su idealno mjesto za dobivanje osjećaja kako grad diše. Vasarcsarnok najveća je tržnica u Budimpešti u kojoj se na dva kata može pronaći puno artikala za prodaju, od svježih prehrambenih proizvoda do suvenira. Sljedeći na popisu je bio Budimski dvorac, to je dvorski kompleks mađarskih kraljeva koji spada u UNESCO-vu svjetsku baštinu. Nalazi se na brežuljku i pruža prekrasan pogled na grad. Unutar dvorca mogu se posjetiti Muzej povijesti Budimpešte i druge kulturne atrakcije. U blizini Budimskog dvorca nalazi se Ribarska tvrđava koja je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija Budimpešte. Pruža panoramski pogled na grad i zgradu Parlamenta.


Drugi dan našeg posjeta Budimpešti posvetili smo obilasku Bazilike sv. Stjepana, Trga heroja i poznate Andraševe avenije koja je puna prekrasnih zgrada, trgovina i restorana. Mađarska kuhinja poznata je po tradicionalnim mađarskim jelima pa smo isprobali neka od njih poput gulaša i paprikaša. Kako nam je dan već bio pri kraju, odlučili smo posjetiti dva mjesta koja su posebno lijepa noću:  Széchenyijev lančani most i zgradu mađarskog parlamenta. Prvo smo posjetili Lančani most za koji kažu da je najprepoznatljiviji budimpeštanski simbol, a ujedno i prvi stalni most između Budima i Pešte. Noću, kada se upale svjetla, obasjan je cijelom duljinom i nudi prekrasan doživljaj. Zgrada mađarskog parlamenta najljepša je i najposjećenija atrakcija Budimpešte koja je noću prekrasno osvijetljena. Nedaleko od Parlamenta nalazi se  jedan od najdirljivijih spomenika u gradu, Cipele na Dunavu, koji odaje počast žrtvama holokausta tijekom Drugog svjetskog rata. Ovaj spomenik podsjeća posjetitelje na strahote koje su se dogodile tijekom II. svjetskog rata i služi kao mjesto sjećanja i poštovanja prema žrtvama.

Treći dan odvojili smo za safari park koji se nalazi nedaleko od Budimpešte. To je savršeno mjesto gdje se  može uživati u blizini egzotičnih životinja poput slonova, zebri i deva. Kroz park se vozi u automobilima, a životinje se mogu slobodno hraniti kroz prozor auta hranom koja je kupljena u parku. U jednom dijelu parka može se i izaći iz automobila i ući među životinje. U okviru parka nalazi se cirkus i jezero na kojem se mogu voziti pedaline i uživati u prirodi.

Svaki kutak Budimpešte i svaki dan proveden u istraživanju njezine bogate povijesti i kulture podsjetio nas je na ljepotu istraživanja novih gradova. Dok smo se vraćali kući, nosili smo  sa sobom ne samo suvenire, već i dragocjene uspomene i inspiraciju za buduće avanture.


                                                            Mia Dolenec




Popularni postovi s ovog bloga

Pismo svima koji su me vrijeđali

Narcisoidnost i narcisoidne osobe

U posjet kazalištu