BEČ - GRAD BAROKA

 

Za vrijeme prvog dijela zimskih praznika posjetila sam sa svojom prijateljicom Miom Beč, glavni grad Austrije. Prije našeg putovanja odlučile smo malo više istražiti o tome gradu. Doznale smo da ga nazivaju i “gradom baroka” te da je poseban po svoja tri dvorca, Ringu (velikoj aveniji koja okružuje centar), spomenicima, parkovima itd. Ne smijemo izostaviti i da se ističe i po svojim prirodnim obilježjima jer sam grad “leži” na rijeci Dunav koja služi kao snaga za devet hidroelektrana.


   

Naš obilazak gradom trajao je svega četiri dana u kojima smo posjetile palaču Hofburg (rezidenciju austrijskog predsjednika), ispred koje se nalaze ostaci starog grada Beča. Tijekom daljnjeg obilaska uz korištenje javnog gradskog prijevoza posjetile smo i divile se katedrali sv. Stjepana, koja je izgrađena u romaničkom i gotičkom stilu, te dvorce Belvedere i Schoenbrunn.

        

    Što se tiče samog grada, zaista je uredan, primijetile smo da vode računa o čistoći ulica, ljudi su jako pristupačni te se možete sporazumijevati i na engleskom jeziku. Također, što više vremena provodite u njemu, primijetit ćete da ima puno Hrvata, Srba i Bošnjaka koji žive u Beču, pa je i to jedan od pluseva. Malo izvan Beča, svega dvadesetak minuta autom, što nije puno za tako veliki grad, nalazi se Parndorf. Naselje poznato po jednom od najvećih Outleta u Europi. Odlučile smo odvojiti jedan čitav dan za šetnju i kupovinu po Outletu, ali i dalje nismo sve stigle obići. Beč je poznat i po brdu Kahlenberg. Na njegovom vrhu nalazi se predivan panoramski pogled na Beč. Jednu od večeri odlučile smo se okušati u kuglanju te pojesti neke od specijaliteta, što slatkih što slanih. Druge smo večeri pak odlučile vidjeti noćni život Beča te izašle u “A-danceclub” koji se nalazi u “Millenniumtoweru”. To je klub koji se prostire na tri kata gdje na svakom od njih svira drugačija vrsta glazbe. Posljednji dan, prije samog polaska autobusa, odlučile smo se prošetati centrom te kupiti suvenire.



Beč je zaista predivan grad i voljela bih ga ponovo posjetiti na malo više dana, grad je koji ima puno svojih vrlina te je zaista jedna od destinacija koju je vrijedno posjetiti.

Mia Dolenec & Petra Zovkić

Popularni postovi s ovog bloga

Pismo svima koji su me vrijeđali

Narcisoidnost i narcisoidne osobe

U posjet kazalištu